Modern technology gives us many things.

ЄС порушив справу проти соцмережі X за нездатність боротися з дезінформацією

0 106

Ухвалений у листопаді 2022 року “Закон ЄС про цифрові послуги” (DSA) вимагає від великих онлайн-платформ знижувати ризик дезінформації та встановлювати суворі процедури щодо усунення розпалювання ненависті, дотримуючись водночас балансу зі свободою висловлювання думок. Порушникам загрожують штрафи в розмірі до 6 % від річного доходу. ЄС порушив справу проти X, звинувативши платформу в нездатності боротися з дезінформацією і модерувати контент. Це перше розслідування щодо DSA.

Європейська комісія заявила, що ініціювала розгляд відповідно до DSA “на основі попереднього розслідування, проведеного на основі аналізу звітів про оцінку ризику, поданих X у вересні, відомостей про прозорість, опублікованих 3 листопада, і відповідей Х на офіційний запит інформації регулятором”.

ЄС порушив справу проти соцмережі X за нездатність боротися з дезінформацією

Представник регулятора Тьєррі Бретон (Thierry Breton) заявив, що цей крок є відповіддю на ймовірні порушення X зобов’язань щодо забезпечення прозорості та протидії незаконному контенту і дезінформації. Єврокомісія уточнила, що поки що тільки розпочато процес збору доказів, який може тривати тривалий час, оскільки DSA не встановлює граничного терміну для завершення офіційного розгляду.

У середині жовтня Бретон уже надсилав офіційні послання платформам соціальних мереж X, Meta і TikTok, закликаючи їх зберігати пильність щодо дезінформації та агресивних публікацій. Він нагадав компаніям, що “після відкриття розслідування і встановлення порушень можуть бути накладені штрафи”.

Єврокомісія також перевірить “оманливий дизайн користувацького інтерфейсу” – відомі “сині галочки” соціальної мережі X. За твердженням X, вони відзначають облікові записи з активною підпискою Premium, перевіреним ім’ям і фотографією профілю, не помічені в порушенні безпеки та обмані.

Нещодавно соціальна мережа X вже ставала об’єктом скарги з боку відомого активіста із захисту конфіденційності Макса Шремса (Max Schrems), який стверджував, що платформа порушила правила ЄС, незаконно використовуючи політичні погляди та релігійні переконання людей для таргетування реклами. Представник X від коментарів поки що утримався.

Источник

Оставьте ответ

Ваш электронный адрес не будет опубликован.

пятнадцать + девять =